Gezi tutuklularını ziyaret eden AKP’li Tuğrul Türkeş: Bir örgüt intibası vermiyorlar

AKP Ankara Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Delegasyonu Başkanı Tuğrul Türkeş, cezaevinde ziyaret ettiği Gezi Parkı sanıkları için “Bende bir örgüt intibası vermiyor” dedi. Gıda zehirlenmesi yaşadığı için Can Atalay gündemiyle olağanüstü toplanan Genel Kurul’a katılamayan Türkeş, TİP milletvekili Ahmet Şık’ı provokasyon çıkarmakla suçladı, şiddet görüntülerden ötürü “TBMM açısından çok kötü oldu. Bir gün önce Mahmut Abbas’ı getiriyorsun. Dünyaya mesaj veriyorsun. Ertesi gün yerde milletvekilinin kanı var. Bununla mı barışı sağlayacağız?” diye konuştu.

Tuğrul Türkeş geçtiğimiz aylarda Gezi davası kapsamında cezaevinde olan Osman Kavala, Tayfun Kahraman, Can Atalay, Mine Özerden ve Çiğdem Mater’i ziyaret etmişti. Halk TV yazarı İsmail Saymaz’a konuşan Türkeş, bu ziyaretteki izlenimlerini şöyle anlattı:

“Moralli buldum. Kendileriyle aynı siyasi görüşe sahip olmayan birinin bu işe ilgi gösteriyor olmasından memnunlar. Son bir hafta içinde bir iletişimsizlik oldu Adalet Bakanlığı ile. O gecikmeye hayret etmişler.”

“Aileleri de çok aklı başında davranıyor”

Türkeş, “Osman Kavala sizde nasıl bir intiba bıraktı?” sorusuna da şöyle yanıt verdi:

“Çok dingin. Bu kadar süredir bir nevi beyhude tutukluluğunun içinde olan insan açısından çok aklı başında. Eğitimli insan olmanın farkı diye değerlendirdim. Medeni, aklı başında insan ve çok dingin bakıyor meselelere. İnancı yükselmiş bir şahsiyet gözledim. Ben Tayfun (Kahraman) Bey’in de o kadar genç olduğunu bilmiyordum. Aileleri de çok aklı başında davranıyor. Bir örgüt intibası vermiyorlar.

Can Atalay’la genel konuları konuştuk. Oturup dosya dosya konuşmuyorsunuz. Genel bir sohbet oluyor.”

TIKLAYIN – AKP’li Tuğrul Türkeş’in beklenen ‘Gezi’ ziyareti gerçekleşti; Osman Kavala dahil tüm Gezi hükümlüleriyle görüştü

Meclis’teki yumruklu kavga: Ahmet Şık’ınki provokatif bir konuşmaydı

Türkeş, Meclis’te yumruklu kavganın yaşandığı ve kan akan toplantıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

“Ahmet Şık’ınki provokatif bir konuşmaydı. Kürsüye gelip hakaretamiz ifadeleri kullanırsa öbür tarafın elini bağlayıp seni seyretmesini beklemiyorsunuz. Yapılmaması lazımdı. Şık da amacına ulaştı. Bana göre üzgün değildir olanlardan. TBMM açısından çok kötü oldu. Bir gün önce Mahmut Abbas’ı getiriyorsun, olağanüstü toplantıya çağırıyorsun, dünyaya mesaj veriyorsun. Ertesi günü yerde milletvekilinin kanı var. Hangi yerde? Bir gün önce Mahmut Abbas’ın ayağının bastığı yerde. Bununla mı biz barışı sağlayacağız? Bununla mı dünya barışına katkı sunacağız? Milletvekili dediğin insanlarda asgari kültür, asgari feraset, bir bilinç olmasını insanlar arzu ediyor. Bunu parti ayrımı yapmaksızın söylüyorum.

“(Alpay Özalan’ın yumruk atması) İşin hiç oraya gelmemesi lazımdı. Bu saatten sonra kim haklı, kim haksız; konuşmanın faydası yok. Kötü bir şey oldu. Benim 2-3 ay önceden toplumun dikkatini çekmeye çalıştığım şey tam da bu nokta. ‘Türkiye’de demokrasi var, hürriyetler var, hukuk var, hukuk iyi işliyor’ densin diye biz gayret ederken, vandalizm gene çıktı su yüzüne. Hakimlerin bile okuyup okumadığını bilmediğimiz dosyalarda bütün siyasiler yüksek fikir sahibi. Fenerbahçelilik ve Beşiktaşlık gibi siyaset 21. yüzyılda Türkiye’ye yakışmıyor.”

TIKLAYIN – TBMM’de Can Atalay oturumunda şiddet görüntüleri; AKP’li Alpay Özalan, Ahmet Şık’a saldırdı, iki vekil yaralandı!

“Dışarıdan nasıl görünüyoruz’u bilahare ele almak lazım”

Türkeş, Gezi Parkı davasıyla ilgili çaba sarf edip etmeyeceğine ilişkin soruya da, “Bakalım, önümüzdeki süreci bir gözleyelim. Şu an yeni yorum yapmayı gerektirecek bir şey yok. Eylül ayında Avrupa Parlamentosu çalışmaya başlıyor. Türkiye, NATO’da birtakım toplantılara iştirak ediyor. Kendimiz aynaya baktığımızda ne görüyoruz ayrı, dışarıdan nasıl görünüyoruz’u bilahare ele almak lazım” yanıtını verdi.


TBMM tarihinde bir ilk; Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü!

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin karar TBMM Genel Kurulu’nda 30 Ocak’ta okundu. Meclis’te bir ilk yaşandı ve Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul’da Yargıtay yazısı okunarak Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü. Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ‘a, kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı.
 
Kararın okunmasının hemen ardından TBMM internet sitesinde yer alan, “Milletvekilliği Sona Erenler” sayfasına Can Atalay da eklendi. 

Can Atalay’dan ilk açıklama

Vekilliğinin düşürülmesi kararının ardından Atalay’dan ilk açıklama geldi. Atalay, Seçilmiş Hatay Milletvekili sıfatıyla yayınladığı açıklamada, “Anayasa’nın açık; hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın seçilmiş Hatay milletvekilinin milletvekilliğini ‘düşürdüler.’ Türkiye, bu kuralsızlık, hukuksuzluk deli gömleğine sığmayacak. Hep beraber göreceğiz” dedi.

AYM: “Yok hükmünde”

Anayasa Mahkemesi (AYM), 1 Ağustos gece ayrısı Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçeli kararında Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin “yok hükmünde” olduğunu tespit etti. Yüksek Mahkeme, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili kararının hukuki değerden yoksun olduğuna ve bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin düşmüş sayılamayacağına karar verdi. 

Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi işleminin iptali ile Yargıtay yazısının TBMM’de okunması işleminin iptali başvurularını birleştirerek karara bağlayan Yüksek Mahkeme, Can Atalay’ın “milletvekilliğinin yok hükmünde sayılması” talebinin karara bağlanmasına yer olmadığına hükmetti. Karar, eski AYM Başkanı Zühtü Arslan ve eski üye Muhammed Emin Kuz‘un da yer aldığı 4’e karşı 10 üyenin oyuyla oyçokluğuyla alındı.

Milletvekilliğinin düşürülmesinin “yok hükmünde” olduğunu tespit eden Yüksek Mahkeme, “Öncelikle belirtmek gerekir ki TBMM Genel Kurulu’nun 30 Ocak’taki birleşiminde okunan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı bir mahkûmiyet kararı değil, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kararının daire tarafından değerlendirilmesi için dosyanın anılan daireye gönderilmesine ilişkin karardır…” değerlendirmesinde bulundu.


GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI 

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi sürecinin Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmetti, şimdi olacak?

AYM kararına uymayan Yargıtay’ın dediği oldu: Anayasaya uyulmadı, TİP milletvekili Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü, AYM kılını bile kıpırdatamadı

TBMM’de Can Atalay muamması: Usul hatası mı yapıldı, vekilliği aslında sürüyor mu, AYM ihlal kararı verirse ne olacak?

 


TIKLAYIN – Can Atalay, Hatay’dan milletvekili seçileli tam bir yıl oldu: AYM-Yargıtay arasında krize dönüşen Atalay dosyasında bir yılda yaşananlar…

TIKLAYIN – Can Atalay’dan ‘Seçilmiş Hatay Milletvekili’ sıfatıyla ilk açıklama: Tarihe, anayasanın askıya alınmasına ortak olanlar olarak geçecekler!

TIKLAYIN – TBMM Genel Kurulu toplandı: “TBMM, Anayasaya uymayan bir kurum durumuna düşecek; bugün Can Atalay kararını okutmayın!”
 
TIKLAYIN -TBMM tarihinde bir ilk; Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü!
 
TIKLAYIN – Erkan Baş’tan Bekir Bozdağ’ın Atalay kararını okumasına: Mafyada böyle yaparlar, bazen suçlu olduğunu bildiklerini yanlarında tutarlar ve en pis işleri onlara yaptırırlar
 
TIKLAYIN – Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine tepki yağdı | “Özgürlüğünü çalanlar, milletvekilliğini de çaldı!”
 
TIKLAYIN – Anayasa Hukukçusu Özsoy, Can Atalay kararını yorumladı: Kimse anayasadan almadığı yetkiyi kullanamaz, Türkiye tarihinde örneği yok; anayasayı tasfiye edecekler!
 
TIKLAYIN – Numan Kurtulmuş’tan Can Atalay açıklaması: Meclis’e düşen sorumluluk Anayasa’daki çelişkileri kaldırmak
 
TIKLAYIN – Olağanüstü toplanan TBMM’deki Can Atalay oturumu, muhalefetin ‘genel görüşme’ talebinin reddedilmesiyle sona erdi
 
TIKLAYIN – TBMM, kavgalı oturumun ardından tatile döndü; Can Atalay krizinde şimdi ne olacak?